lördag 6 april 2013

Kan fasta då och då leda till ett längre, friskare liv?

Den frågan ställer Victoria Dyring i Vetenskapens värld den 25 mars 2013. I dokumentären Eat, Fast & Live Longer från BBC får vi följa vetenskapsreportern Michael Mosely när han försöker få svar på den frågan. Efter att ha sett programmet bestämde jag mig genast för att prova 5/2-dieten som Mosley provar under 5 veckor.

Med detta blogginlägg tänkte jag kortfattat redogöra för vad Mosley testade i programmet och sammanfatta resultaten. Har ni inte sett dokumentären ännu kan ni fortfarande se den på svtplay i två månader till.

Svält dig gammal

Dokumentären startar med en kort introduktion till när man först intresserade sig för sambandet mellan kaloriintag och ett längre liv. Ytterst styr våra gener hur gamla vi kan bli. Vi kan inte påverka våra gener men vi kan påverka vad vi äter och ett flertal studier har kommit den senaste tiden som pekar på ett tydligt samband mellan åldrande och kost. Under 30-talets depression i USA steg förvånansvärt medelåldern. Man borde tänka sig att svält och armod istället borde förkorta livslängden men under de värsta åren steg medelåldern med 6 år. Redan under samma årtionde visade man i djurförsök att man kunde få möss att leva längre genom att minska deras kaloriintag. Frågan är då om man kan få samma resultat med människor?

Luigi Fontana och forskning kring lågkaloridiet

Mosley besöker Luigi Fontana som vid Universitetet i Washington som under 10 år studerat människor som varje dag håller nere sitt kaloriintag. Han säger sig sett förbluffande resultat av deras kosthållning: "De verkar tillhöra en annan art [...] de kommer leva längre än sina släktingar som äter en annan kost."

Mosley träffar Joseph som är en av dessa "cronies". Joseph snittar 1900 kcal per dag. Han äter ett berg av frukt och grönsaker och äter väldigt näringsrik men kalorifattig kost. Tanken är att trycka in så mycket vitaminer och mineraler det bara går i så lite kalorier som möjligt. Vi får se en fysiologisk jämförelse mellan Joseph och Mosley. Skillnaderna är slående.
Joseph kroppsfett ligger på 11,5 % som enligt Fontana är typiskt för en elitidrottare och mycket lågt för en person på 55 år. Mosleys värde ligger på 27,1%. Speciellt bukfettet är en stor riskfaktor för bland annat diabetes typ 2, hjärt- kärlsjukdomar och en riskfaktor för flera cancertyper. Fontana konstaterar att Mosleys kardio-metabola profil inte var bra. Han menar att Joseph inte kommer få hjärt-kärlsjukdomar och hävdar att det i princip är omöjligt att han får stroke, hjärtinfarkt, hjärtsvikt. Dessa tre sjukdomar är 40% av dödsfall i USA.
Om Mosley skulle anamma Josephs livsstil skulle han bli "botad" på ett år och gå från en trolig hjärtpatient till i princip obefintlig risk. Bevisen för lågkalorikosten blir allt fler men det kräver stora livsstilsförändringar att äta som Joseph. Skulle det gå att få alla fördelar som lågkaloriedieten ger utan att späka sig dagligen?

Walter Longo och forskning kring tillväxtfaktorn IGF-1

Vi får sedan möta vad dokumentären påstår vara en av världens mest ledande forskare på åldrande - Walter Longo. Longo har i djurförsök lyckats öka livslängden på möss med mer än 40%. Mössen har blivit genetiskt förändrade för att ha mycket låga halter av tillväxtfaktorn IGF-1. I filmen sägs IGF-1 vara länken mellan lågt kaloriintag och lång livslängd. Longo har även studerat människor med Larons syndrom en mycket ovanlig genetisk sjukdom där människorna med sjukdomen har mycket låga halter av IGF-1. Vad som är anmärknigsvärt att de inte drabbas av åldersrelaterade sjukdomar som diabetes och cancer. Longo förklarar att våra kroppar har två lägen antingen ett gasa-kör-läge där cellerna hela tiden delar på sig men om IGF-1 halten sjunker saktar nyproduktionen av celler ner och kroppen börjar istället reparera befintliga celler. På detta sett repareras skador på vårt DNA lättare vilket är anledningen till att laboratoriemössen lever längre och personer med Larons syndrom inte får cancer och andra åldersrelaterade sjukdomar.
Longo menar att det går att sänka IGF-1 halterna genom att minska mängden protein i kosten och att fasta.
Mosleys IGF-1 värde låg på 28 och gav enligt Longo en förhöjd risk för flera typer av cancerformer enligt Walter däribland bröst-, prostata- och tjocktarmscancer.

Mosley provar att fasta under 3,5 dagar med endast svart te och 50 kcal soppa per dag. Efter 3,5 dagar hade hans IGF-1 värde sjunkit till nästan hälften. Även blodsockernivån sjönk till mer hälsosamma nivåer. Longo säger att han inte vet något annat sätt att få sådana dramatiska effekter på så kort tid än att just fasta. Men om Mosley inte gör stora förändringar i sin kost och fastar med några månaders mellanrum kommer effekterna inte att hålla i sig. Mosley letar vidare för att hinna en metod som ger samma resultat men inte är lika jobbigt.

Krista Varady och forskning kring varannan-dags fastande

Varady har gjort studier på människor där de ena dagen (fastedagen) fått äta omkring 400-600 kcal och andra dagen (frossardagen) fått äta vad de velat. Hon har sett goda resultat på överviktiga där förutom viktminskning även minskat blodtrycket och fått lägre halten av LDL-kolesterol och triglycerider.

Mark Mattson och forskning kring hjärnan och fastande

Mark Wattsons forskning vid Johns Hopskins University visar att visar att fasta kan minska risken för demenssjukdomar. Djurförsök på möss har visar att genom periodisk fastande mössen utvecklar fler nya hjärnceller vilket förbättrar minnet och bromsar uppkomsten av Alzheimers. Enligt Mattson kan det evolutionärt vara viktigt att man blir kognitivt mer skärpt och minns var födan finns om man är hungrig. Hunger gör en alltså smartare.

Hans forskning visar att periodisk fasta ger bättre effekter än om man bara minskar det dagliga kaloriintaget, i alla fall på möss. Mattson ger Mosley rådet att fasta två dagar i veckan, dvs 5/2-dieten. 5 dagars vanligt ätande och två dagar med 1/4 kaloriintag. Den för Mosley svåra 3,5 dagars fastans positiva effekter hade redan försvunnit men efter fem veckor på 5/2-dieten har hans kroppsvikt minskat med 6 kilo, kroppsfettet till 19%. 5/2-dieten halverade även hans IGF-1 värde och glukosvärdet och kolesterolvärdet förbättrades.
5/2-dieten verkade alltså ha samma effekt på Mosleys blodvärden som en lågkalori-diet eller mer extremt fastande. Däremot verkar dieten betydligt enklare för normalindividen att bibehålla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar